Arhiva
Evenimente

Data:

Monumente istorice din PorumbacuCel mai vechi locaş de cult din comună este Biserica Ortodoxă "Naşterea Domnului" din Sărata, construită între anii 1800-1806. Ctitorii nu sunt consemnaţi documentar, dar tradiţia locului spune că o parte din cheltuieli ar fi fost suportate de baronul Brukenthal care avea pe moşia sa iobagi din Sărata. Mulţumit de munca oamenilor, baronul ar fi plătit pentru manoperă şi pictură, iar oamenii ar fi asigurat materialele şi mâna de lucru. Pictura a fost executată de fraţii Ioan şi Alexandru Grecu, iar pentru construcţie s-au folosit  piatră de râu şi cărămidă.

În Sărata se găseşte o a doua biserică, iniţial de rit greco-catolic, construită în 1872, şi un monument închinat eroilor români din primul război mondial. Pe frontispiciu există următoarea inscripţie: „Aici a căzut eroul sublocotenent Victor Balea din Sărata, luptând vitejeşte în fruntea plutonului său“.

Prin anul 1811 s-a început ridicarea Bisericii „Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul” din Colun şi se pare că trei ani a durat construcţia.

Pictura interioară este realizată de zugravi din familia Grecu, care au împrumutat scenelor biblice  fragmente din istoria românilor. Astfel, în scena biciuiri lui Iisus, soldaţii poartă uniforme de husari, Simon este îmbrăcat asemenea ţăranului român; slujnica ce toarce în scena Naşterii Mariei poartă costum popular, similar cu cel al ţărăncilor din zona Făgăraşului.  Ca posibili pictori sunt pomeniţi Nicolae, fiul lui Nicolae Grecu (şi) pe Vasile Grecu.

Biserica ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din Scoreiu a fost ridicată în 1867, pe locul unei foste bisericuţe din lemn. Tradiţia ortodoxă este mult mai veche: în 1391, Mircea cel Bătrân, voievod al Ţării Româneşti, a întemeiat aici o mânăstire ortodoxă. Se pare că voievodul le-ar fi dăruit egumenului Stanciu şi fratelui său ocina Scoreiu, scutindu-i de orice fel de dări.

Bisericile ortodoxe din Porumbacu de Jos şi Porumbacu de Sus nu sunt monumente.