Arhiva
Evenimente

Data:

Personalităţi din Miercurea SibiuluiSecolul al XIX-lea a fost prolific pentru Miercurea Sibiului în plan cultural şi politic. Astfel, aici s-au născut două personalităţi de importanţă naţională: Ilie Măcelaru (1822-1891), lider al Partidului Naţional al Românilor din Transilvania, şi Cornel Medrea (1888-1964), artist plastic.

Ilie Măcelar sau Ilie Măcelaru s-a afirmat încă din timpul Revoluţiei din 1848, el militând pentru nerecunoaşterea alipirii Transilvaniei la Ungaria. A fost judecat pentru trădare şi condamnat la moarte, dar l-a salvat faptul că odinioară îl ajutase pe medicul şef al generalului Jozef Bem şi astfel generalul l-a graţiat.

După revoluţie a fost judecător în Sibiu, apoi jude regesc al scaunului Miercurii Sibiului, deputat în Dieta Transilvaniei şi în Parlamentul de la Budapesta.

Optimism şi plenitudine degajă creaţiile sculpturale ale lui Corneliu Virgiliu Medrea, miercureanul devenit membru corespondent al Academiei Române.

A studiat la Alba Iulia şi Budapesta, a lucrat alături de sculptorul György Zala şi a călătorit mult pentru a vedea şi studia exponatele din marile muzee europene. Din 1914 a fost o prezenţă constanţă pe scena artistică românească, dar şi internaţională participând la mai multe ediţii ale Bienalei din Veneţia. Timp de un sfert de secol, între 1939 – 1964, a fost profesor de sculptură la Academia de Arte Frumoase din Bucureşti.

A practicat toate genurile sculpturii, fiind cunoscut pentru seriile dedicate maternităţii,  pentru evocările istorice şi alegorice, precum şi pentru lucrările închinate unor personalităţi ale culturii naţionale şi universale: Bustul poetului Octavian Goga -  de pe leea Clasicilor din Grădina Publică "Ştefan cel Mare", Chişinău, Busturile lui Victor Hugo şi Moličre -de la Teatrul Naţional din Bucureşti, Monumentul eroilor ceferişti- Bucureşti, Bustul lui Ştefan Octavian Iosif –din Rotonda scriitorilor din Parcul Cişmigiu din Bucureşti, Reliefurile de la Mausoleul de la Mărăşeşti (împreună cu Ion Jalea), Medalioane ale voievozilor români –la Palatul Regal, Bucureşti. A fost răsplătit cu Diploma de Onoare la Expoziţia Internaţională de la Barcelona (1929), Marele Premiu la Expoziţia Internaţională de la Paris (1937), Premiul internaţional la Expoziţia internaţională de la New York (1939), Titlul de Artist al Poporului (1957) etc.

În localitatea Apoldu de Sus s-au născut Martin Bottesch, preşedinte al Consiliului Judeţean Sibiu, Hans Liebhardt - jurnalist şi scriitor şi Andreas Rieger – industriaş.