Arhiva
Evenimente

Data:

Personalități din Gura RâuluiLa Gura Râului a văzut lumina zilei istoricul Aurel Decei, în anul 1905. A studiat la Sibiu, Blaj şi Alba Iulia, Cluj, Roma, Istanbul, Paris şi Berlin. A debutat, în anul 1926, cu broşura intitulată „Luptele lui Mihai Viteazul povestite de el însuşi", în care a utilizat unul dintre memoriile înaintate de voievodul român Marelui duce de Toscana. A fost unul dintre cei mai mari specialişti în istoria Orientului Apropiat, cu precădere în istoria civilizaţiei otomane, şi membru fondator al Societăţii Internaţionale a Orientaliştilor.

Din 1940 până în 1947a fost diplomat în cadrul Ambasadei României în Turcia, iar după ce i s-a retras dreptul de a ocupa acest post, a decis să rămână în Ankara. Din această postură s-a implicat în activităţile politice şi culturale ale exilului românesc, făcând parte dintre membrii de frunte ai  Comitetului Naţional Român în Exil, precum şi dintre colaboratorii Radio Europa Liberă. A murit în anul 1976.

 

Dr. Docent Ioan Z. Lupe s-a născut în 1912, în Gura Râului, şi a fost fondatorul Şcolii Române Moderne de Cercetări Forestiere de Protecţii. După studiile urmate la Şcoala Politehnică „Regele Carol al II-lea" din Bucureşti, s-a afirmat ca unul dintre cercetătorii cu contribuţie substanţială la perfecţionarea metodelor de cercetare ştiinţifică din ţara noastră şi ca unul dintre primii cercetători care au introdus tehnica experimentală modernă şi calculul statistic. Ioan Z. Lupe a elaborat peste 200 de lucrări ştiinţifice şi a lucrat timp de 38 de ani la Institutul de Cercetări şi Experimentaţie Forestieră.

Meritele sale au fost recunoscute prin acordarea medaliei „Meritul Ştiinţific al Academiei Române", a Ordinului militar „Steaua României cu Spade" şi a 0rdinului „Meritul Ştiinţific". A murit în anul 1995.

 

Dragostea pentru folclorul romînesc şi, mai ales, pentru dansurile populare a aratăt-o încă din copilărie, aşa că la vârsta de 7 ani făcea parte din echipa de dansuri „Banu Mărăcine". Vorbim despre Ioan Macrea, născut în 1929, în Gura Râului, omul care a fondat „Junii Sibiului”, cel mai vechi  ansamblu folcloric din România. Începuturile ansamblului le-a marcat în anii `40, odată cu înfiinţarea unui ansamblu folcloric pe lângă Arsenalul din Sibiu. În timp, formaţia s-a extins devenind unul dintre cele mai apreciate ansambluri folclorice din ţară. Alături de „Junii Sibiului” şi mai târziu şi de „Ceata Junilor”, ioana Macrea a colindat pe mai toate continentele , obţinând distincţii şi premii la festivaluri internaţionale.

În paralel, Ioan Macrea a efectuat cercetări etnofolclorice în zonele etnografice ale Sibiului, deprinzând jocul popular de la românii din sate.

 

Printre gurenii care s-au afirmat în cultura şi civilizaţia românească se mai numără: poetul ţăran şi rapsodul Ioan Hanzu (1893-1971), ale cărui manuscrise cuprind aproape 150 de cântece şi poezii ce redau viaţa şi întâmplările unor oameni simpli; Ion Arsenie (1838-1883), medic militar; preotul Ilie Brad (1894-1961), inspector general şcolar al învăţământului primar; prof. univ. dr. Iacob Cătoiu, specialist în marketing cu doctorat obţinut în SUA.

 

 

Bibliografie

 

http://www.revistatransilvania.ro/arhiva/2006/pdf/numarul1/p62-68

http://scoli.didactic.ro/scoala_cu_clasele_i_viii_aurel_decei_gura_r_ului

www.guraraului.ro

*** Comuna Gura Râului, Colecţia Micronomografii locale. Nr. 18, Sibiu, Editura Etape,1999