Arhiva
Evenimente

Data:

Muzee din SibiuPatru muzee există în municipiul Sibiu, cele mai importante fiind “Brukenthal” şi ASTRA.

Muzeul Brukenthal. În 25 februarie 1817 se deschide la Sibiu, în incinta Palatului Brukenthal, primul muzeu din România, după dorinţa baronului care a lăsat ca acest muzeu, constituit din colecţiile lui ”să fie deschis în anumite zile şi ore” pentru a fi vizitat de iubitorii de artă. ”Colecţia sa de pictură cuprindea piese din şcolile flamandă, olandeză, italiană şi germană. În colecţiile sale, pe care le-a îmbogăţit necontenit şi după ce s-a stabilit la Sibiu se puteau vedea piese de Jan van Eyck, Hans Memling, Antonello da Messina, Tiziano, Rubens, Anton van Dyck, Jordaens etc. Colecţiile de arheologie şi numismatică, ca şi cea de mineralogie, cuprindeau în special piese din Transilvania... Neîndoios, cea mai bogată bibliotecă aparţinea, în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, lui Samuel Brukenthal, guvernator al Transilvaniei, care a lăsat la moartea sa (1801) aproape 16.000 de volume... În anul 1789, în cadrul acestei biblioteci s-a deschis un cabinet de lectură , la care cei doritori se puteau abona cu opt florini pe lună.” (”Cetatea Sibiului”, de Nicolae Lupu).

Astăzi, în cadrul Muzeului Naţional Brukenthal se găsesc: Palatul Brukenthal şi Casa Albastră – cu colecţiile de artă europeană şi românească, Muzeul de Istorie Naturală (dezvoltat pe baza colecţiilor Societătii Ardelene de Ştiinţele Naturii), Muzeul de Vânătoare “August von Spiess”, deschis în anul 1966, Muzeul de Istoria Farmaciei, care funcţionează în clădirea fostei farmacii La ursul alb, Muzeul de Istorie, găzduit de Casa Altemberger, care a fost primărie mai bine de 400 de ani, Galeria de Artă Contemporană.

Ce se poate vedea în acest muzeu? De toate de la arme şi armuri, expoziţii dedicate breslelor sibiene, obiecte de aur şi argint, exponate paleontologice şi mineralogice, trofee de vânătoare de dimensiuni mari, medii şi mici etc.

Complexul Naţional Muzeal ASTRA îşi are începuturile în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, când astriştii preconizează înfiinţarea unui "Muzeu de însemnătăţi". Inaugurarea a avut loc în 9-28 august 1905, prin deschiderea unei mari expoziţie "etnografică şi istorico-culturală" în sediul Asociaţiunii ASTRA din Parcul ASTRA. Astăzi, CNM ASTRA este unul dintre muzeele de mari dimensiuni din România şi are în componenţă mai multe departamente: Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale "ASTRA", Muzeul de Etnografie Universală "Franz Binder", Muzeul Civilizaţiei Transilvane "ASTRA", Muzeul Culturii şi Artei Populare Săseşti "Emil Sigerus", Laboratorul Zonal de Conservare şi Restaurare (1991), Studioul "ASTRA Film”, Centrul de Informare si Documentare în Etnologie "Cornel Irimie", Galeriile de Artă Populară, Cabinetul de Pedagogie Muzeală.

De mare atracţie pentru localnici şi turişti este Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA, situat în Pădurea Dumbrava. Pe o suprafaţă de 96 hectare se descoperă specificul arhitecturii româneşti, fie că vorbim de locuinţe sau de edificii de uz comun, din toate zonele ţării. Astfel, aici se găsesc gospodării formate din case de locuit aduse din diferite zone ale ţării, interioare de locuit păstrate în forma original şi toate anexele gospodăreşti, ateliere meşteşugăreşti, construcţii cu caracter religios (biserici, troiţe), comercial (hanuri, cârciumă), ludic (pavilion de joc, popicărie, scrânciob), instalaţii de industrii ţărăneşti, mijloace de transport tradiţionale etc. Sunt ilustrate domenii precum agricultura, creşterea animalelor, apicultura, pescuitul şi vânatul agricultura şi păstoritul, pomicultura şi viticultura, prin gospodarii specifice şi construcţii specializate, precum stane, crame, cherhanale etc. Aici se organizează în fiecare vară evenimente precum Olimpiada Naţională "Meşteşuguri Artistice Tradiţionale", Târgul creatorilor Populari din România, Festivalul Naţional al Tradiţiilor Populare etc.

Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Săsească "Emil Sigerus" are ca scop salvarea, conservarea şi promovarea patrimoniului cultural material şi imaterial aparţinând minorităţii săseşti, iar baza o constituie patrimoniul alcătuit din peste 8900 de piese de ceramică, port - textile - broderii şi mobilier pictat.

 3000 de obiecte fac parte din colecţiile Muzeului de Etnografie Universală "Franz Binder", iar cel mai important este, pentru vizitatori, mumia egipteană cu sarcofag: are peste 2000 de ani vechime şi provine din săpăturile arheologice de la Gamhud. Costume ale minorităţilor naţionale din China, obiecte artizanale extraeuropene din colecţia ex-prezidenţială, jucării tradiţionale şi artizanat din Japonia, Indonezia, Ecuador şi Argentina, păpuşi etnografice din India , obiecte aduse din regiunea cursului superior al Nilului Alb  - toate pot fi văzute aici.

Celelalte două muzee care funcţionează în Sibiu sunt Muzeul Parohiei Evanghelice CA şi Muzeul Locomotivelor.