Arhiva
Evenimente

Data:

Monumente din ChirpărBiserica cu Hramul Adormirea Maicii Domnului din Săsăuș a fost construită în 1782 în stil bizantin cu elemente gotice. Turnul este înalt de 17 m, iar interiorul este pictat de frații Vasile și Alexandru Grecu. Este într-o avansată stare de degradare.

Biserica fortificată C.A. fortificată din Veseud a fost rificată în Evul Mediu, în stil romanic. Fortificată în jurul anului 1500m are o clopotniță cu trei niveluri, șetereze și galerie de apărare. Altarul datează din 1742.

Biserica cu hramul Sfântul Gheorghe din Veseud a fost construită în 1790. Este din piatră, cărămidă, lemn. Are formă de corabie, stil bizantin cu elemente gotice.

Placa memorială în memoria eroilor sași ai satului, căzuți la datorie în Primul Război Mondial în armata cezaro-crăiască, placă aflată în biserica fortificată evanghelică.

Troița eroilor români, ridicată în anul 1936 în memoria eroilor români ai satulului căzuți la datorie în Primul Război Mondial în armata cezaro-crăiască. Troița se află amplasată în curtea școlii generale, este realizată din piatră de râu și din beton și nu este împrejmuită. Pe o placă sunt înscrise numele celor 20 de eroi români ai satului, iar sub aceasta este amplasat înscrisul comemorativ: "În amintirea eroilor căzuți pe câmpul de luptă - Campania 1914".