Arhiva
Evenimente

Data:

Monumente istorice in CristianPărţi ale unei bazilici romane ridicate în secolul al XIII-lea se regăsesc şi azi între zidurile Bisericii evanghelice fortificate „Sf. Servatius” din Cristian. Se pare că tot în acelaşi secol a fost ridicată şi curtină simplă în jurul lăcaşului, fortificarea propriu-zisă având loc în jurul anului 1500. Biserica nouă, cu trei nave, a fost finalizată, în stilul goticului târziu, în anul 1495. Dovada că meşterul sibian Andreas Lapicida a lucrat aici se regăseşte într-un contract datat 1480 şi păstrat peste veacuri. În secolul al XVI-lea au fost construite o incintă secundară şi turnul mare octogonal.

În colţul de sud-est al casei parohiale, se poate vedea încă un amvon de ciumă, un amvon din care preotul predica în vremuri de epidemii credincioşilor adunaţi sub cerul liber. Orga bisericii a fost construită în  1775 de Johannes Hahn şia  fost reparată sau restaurată de mai multe ori.

În localitate se  găsesc şi două biserici de rit ortodox, "Buna Vestire", monument istoric, şi "Sfântul Ioan Botezătorul", precum şi două monumente ridicate în memoria eroilor români din cele două războaie mondiale.