Arhiva
Evenimente

Data:

Personalități în comuna ȘelimbărPersonalități în Bungard

Toma Dordea (n. 1921), academician, profesor universitar, specialist de renume în domeniul mașinilor electrice. Toma Dordea (n. 1 ianuarie 1921, în Bungard), este un academician român, profesor universitar la Politehnica Timișoara, specialist de renume în domeniul mașinilor electrice. Începând din anul 1994, este președintele filialei Timișoara a Academiei Române. De asemenea este membru titular al Academiei de Științe Tehnice din România.

Coman G. (1838 - ?), profesor și publicist. A terminat Facultatea de Litere din București. În 1881 era subdirector al Muzeului de Antichități București. A urmat studiile la Viena și la Praga, unde și-a luat și doctoratul. Când s-a întors în țară, a fost profesor de greacă, istorie și filozofie la liceul din Focșani. În 1888 s-a transferat la Liceul Mihai Viteazu din București. În același timp a fost și profesor la Școala de Artilerie și Geniu. În 1893 a înființat Institutul Coman.

Personalități în Mohu

Radu Simion (1906 - 1995), preot, scriitor, profesor universitar, secretar al ASTREI. A fost preot și profesor la Școala Normală din Cristuru Secuiesc, avându-l ca elev pe Marin Preda. Prin toată activitataea sa, a fost un „symbol al iubitorilor pământului strămoșesc”, cum îl caracteriza părintele prof.univ.dr. Ilie Moldovan de la Facultatea de Teologie „Andrei Șaguna”, conform unui articol apărut în Tribuna Sibiului din data de 1 aprilie 1998.

Achim Stoia (1918 - 1973), compositor. A terminat Conservatorul din București, unde i-a avut ca profesori pe D.G. Kiriac, Ioan Chirescu, Alfonso Castaldi, Dimitrei Cuclij, Constantin Brăiloiu, Ștefan Popescu. Între 1934 și 1936 a studiat la Schola Cantorum din Paris. A fost profesor de muzică la Liceul militar Mănăstirea Dealul din Târgoviște, dirijor al corului Capelei române din Paris, profesor de muzică la Școala Normală din Focșani, la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu, profesor de teorie și solfegii, armonie și rector al Conservatorului din Iași, dirijor și director al Filarmonicii Moldova, președinte și secretar al filialei Uniunii Compozitorilor din Iași. A susținut conferințe, concerte-lecții, emisiuni radiofonice, a cules și prelucrat folclor, fiind colabrator al lui Constantin Brăiloiu.

Personalități în Veștem

Aurel Moga (1903 - 1977), medic cardiolog, ministru al sănătății, membru titular al Academiei Române.

A studiat medicina la Cluj. Sub conducerea profesorului Iuliu Hațieganu a început specializarea în medicină internă, a urmat specializarea în cardiologie în Paris, specializarea în electrocardiografie la Viena. A condus laboratorul de electrocardiografie. A introdus gimnastica medicală în terapia aplicată a clinicii în care activa. În 1940, în urma dictatului de la Viena, clinicile din Cluj s-au evacuat la Sibiu, iar Aurel Moga și-a continuat activitatea la clinică și la Spitalul Militar din Sibiu. A fost membru titular, activ al Academiei Române, membru corespondent al Academiei de Științe Medicale a URSS, membru al Societății internaționale și a Societății Europene de cardiologie, membru al Societății Internaționale de Angeologie. A fost decan al Facultății de Medicină generală din Cluj (1949 - 1951), rector al Institutului Medicofarmaceutic din Cluj (1951 - 1955). În 1956 a făcut o călătorie de studii în China și R. Vietnam. A fost membru al Societății Internaționale de Cardiologie, al Societății Unionale de Terapeutică din Moscova, ministru al sănătății între 1968 – 1969, când a devenit președinte al Academiei de Științe Medicale, funcție pe care a deținut-o până la sfârșitul vieții. A murit în 1977, în urma unui atac de cord. Aurel Moga a fost unul dintre primii cardiologi cu pregătire temeinică de specialitate și preocupări științifice sistematice în țara noastră. A elaborat conceptul mecanismului patogenic asociat al afecțiunilor cardiace.

Sava III, Mitropolit de Bălgrad (Alba Iulia). A fost preot în Veștem. Sava a fost ales de soborul protopopilor mitropolit, la începutul anului 1684, după moartea lui Ioasaf, unul dintre urmașii mitropolitului Sava II Brancovici. Păstoria lui a durat numai un an, deoarece a murit în vara anului 1684.