Arhiva
Evenimente

Data:

Monumente din ȘelimbărMonumentul Eroilor Români din Primul Război Mondial. Obeliscul se află amplasat la intrarea în comuna Șelimbăr, pe marginea șoselei E 15A și a fost realizat în anul 1932, pentru cinstirea memoriei eroilor români căzuți în Primul Război Mondial si în cinstea victoriei de la Șelimbăr obținută de Mihai Viteazu în fața lui Andrei Bathory (la 28 Octombrie 1599). Monumentul are o înălțime de 3,70 m și este realizat din beton, iar împrejmuirea este asigurată cu un gard din același material. Obeliscul are drept ornament un basorelief cu o cască românească și lauri, precum și o friză reprezentând ostași români în atac, realizată, de asemeni, în relief. Pe monument este inscriptionat următorul text: “În amintirea ostașilor lui Mihai Viteazu căzuți pe acest loc în anul 1599 și a ostașilor români căzuți pe întinsul țarei în războiul 1916-1919. JAMBOREEA IULIE 1932”.

Biserica Evanghelică C.A. Fortificată din Șelimbăr este monument istoric. Biserica a fost ridicată în secolul al XIII-lea în formă de bazilică romanică cu trei nave. Din acest edificiu s-au păstrat pereții corului cu absida rotundă, navele laterale cu absidele respective și patru pereți de stâlpi care despart nava principală de cele laterale. Biserica a fost reparată și modificată în 1423, iar în 1864 a fost renovată. Altarul baroc datează din anul 1742. În corul bisericii se găsește o placă comemorativă din 1791. În anul 1804 a fost ridicată clopotnița actuală în locul uneia despre care nu se păstrează niciun document di  1507. Cu excepția laturii vestice, biserica a fost împrejmuită cu o centură dublă de ziduri, din care s-a păstrat porțiunea de vest a zidului exterior și zidul interior aproape în întregime.

Monumente în Bungard

Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Bungard

Cea mai veche informație despre biserica din Bungard se găsește în Istoria Bisericii Ortodoxe Răsăritene Universale... vol. 2, Sibiu, 1860, de Andrei Șaguna. Se pare că locuitorii cer, în 1628, îngăduința de a-și ridica biserică nouă în locul celei vechi, care era stricată. Condițiile puse erau prea grele, astfel că biserica nu s-a putut construi decât după aproximativ 62 de ani, când negustorii greci din Sibiu, neprimind aprobare să-și construiască biserica grecilor, a fost folosită și de credincioșii români din sat. În sprijinul acestui fapt, pledează și faptul că în cimitirul din jurul bisericii s-au găsit numeroase pietre funerare grecești și românești. În 1788 – 1789, grecii au primit aprobare să își construiască biserica în Sibiu (este vorba de biserica din Groapă), iar cea din Bungard le-a rămas credincioșilor din sat. În 1824, nava bisericii a fost construită din nou la dimeniuni mai mari. Săpăturile făcute la temelie în 1956 au arătat existența vechii temelii, mai mică decât cea actuală, din biserica grecilo nemairămânând de la 1690 decât turnul. Biserica este monument istoric. Au mai fost reparații în 1918 și în 1954 – 1956.

Monumente în Mohu

Biserica cu hramul „Sfântul Nicolae” din Mohu. Zidirea bisericii a început în anul 1782, pe locul fostei biserici care data din 1684, micuță, necorespunzătoare pentru sat. Din pisania de zidire de desupra ușii, la intrare în biserică, se desprinde numele negustorului Constantin Hagi Pop ca „ocârmuitor și ajutor”.

Monumente în Veștem

 

 

Monumentul Eroilor Români din Primul și Al Doilea Război Mondial. Troița este amplasată în centrul satului Veștem. Aceasta este dedicată memoriei eroilor români din cele două războaie mondiale. Monumentul realizat din lemn, beton și marmură, având o înălțime de 5,5 m, este rodul inițiativei locotenent-colonelului Munteanu Alexandru, sprijinit de intelectualii și tinerii din Veștem. Pe fațada Troiței se află un înscris comemorativ: „Laudă și mulțumire lui Dumnezeu, Recunoștință și omagiu eroilor ce și-au jertfit viața pentru întregirea și apărarea hotarelor României“. Mai jos sunt înscrise numele a 14 eroi căzuți între 1914-1918 și a 10 eroi dispăruți în aceeași perioadă. Alături sunt înscrise numele a 6 eroi căzuți și 6 eroi dispăruți între 1941-1944.