Arhiva
Evenimente

Data:

Monumente din Copșa MicăÎn repertoriul arheologic al sibiului, în ceea ce priveşte Copşa Mică, este remarcată, pe o înălțime (burgkuppe, la cota 514), la răsărit de comună, o terasă cu dimensiunile reduse la 16 / 14 m, înconjurată de o alta cu o lățime medie de 2 m, la un metru sub creasta dealului. se presupune că în acest loc a fost amenajată o fortificație de refugiu în perioada de început a Evului Mediu, dar nu este exclus ca această întăritură să fi fost folosită și mai târziu, în cazuri în care biserica fortificată nu putea oferi destulă siguranță, ca în anul 1605, cand satul și biserica sunt jefuite de trupele secuiești conduse de Ștefan Bocskai.

Biserica este construită în secolul XIV ca bazilică gotică trinavată cu turn clopotniţă în partea de Vest. Nava centrală cu trei travee şi tavan drept a fost separată de colateralele scunde prin pilaştrii masivi ce susţin arce ogivate. În secolul XVI se fortifică biserica şi s-a schimbat aspectul iniţial. După 1510 a început construcţia masivului cor fortificat ce se ridică cu 11 metri deasupra navei. Pe ancadramentul cu trăsături renascentiste al uşii sacristiei, datat 1519, este cioplit un relief reprezentând Mielul Domnului cu cruce şi steag.

Vechiul altar a fost demontat în 1854 şi s-a pierdut, dar este descris ca având panouri pictate reprezentând Scene din viaţa Mântuitorului. Dintre ornamentele plastice ce ornau nişa centrală s-au salvat o reprezentare a Mântuitorului şi doi îngeri, toate păstrate astăzi în biserica parohială luterană din Sibiu.

Fortificaţia din jurul bisericii se construieşte la începutul secolului XVI. Intrarea de pe latura de V este prevăzută cu hersă, iar în colţurile de NE şi SV sunt construite turnuri cu două etaje de luptă. Turnul de Sud-Vest a fost demolat în anul 1827.

În Patrimoniul Cultural Naţional sunt incluse situl arheologic care datează din sec. I î.Hr. - I d.Ch., precum şi două aşezări  - „Cetatea”, situată pe Terasa Târnavei, ce datează din sec. I î.Hr. - I d.Ch. şi „Cetatea”, care datează, din aceeaşi perioadă şi reprezintă cultura geto-dacică.

În patrimoniul cultural naţional sunt incluse şi alte obiective din Copşa Mică. Este vorba de Biserica evanghelică, care datează din sec. XV, XIX, dar şi de Biserica romano-catolică „Înălţarea Domnului” şi zidul-incintă, datând din sec. XVIII.

Un alt monument cu care Copşa Mică se mândreşte este Monumentul Eroilor Români din al doilea război mondial,  un obelisc ridicat în anul 1952, care poate fi văzut pe strada Aleea Castanilor, lângă Primăria oraşului. Monumentul este realizat din beton placat cu marmură. Pe această placă sunt încrustate o cască, o spadă şi o frunză de laur. Obeliscul, înalt de 1,8 m, este împrejmuit cu un zid semirotund, iar pe o placă sunt înscrişi eroii oraşului din timpul celui de-al doilea război mondial.