Arhiva
Evenimente

Data:

Monumente din Şura MareToate monumentele istorice din comună sunt locaşuri de cult. Astfel, în localitatea Şura Mare deţin acest statut Ansamblul bisericii evanghelice şi Biserica de lemn “Bunavestire”, iar în Hamba - Biserica evanghelică.

 

La fel ca multe dintre bisericile fortificate transilvănene, şi Biserica evanghelică din Şura Mare a fost iniţial o bazilică romanică, ridicată în secolul al XIII-lea. Din prima perioadă de construcţie se păstrează turnul de Vest şi nava centrală. Bazilica romanică Sf. Maria se individualiza prin lungimea ei neobişnuită. Către sfârşitul secolului XV, biserica a fost transformată în stil gotic târziu pierzându-şi vechiul cor romanic din care se mai păstrează numai fundamentul.

Pentru o mai bună apărare au fost realizate guri de smoală, iar  turnul clopotniţă  a fost întărit cu un turn adosat pe partea de S. În timp a dispărut fortificaţia de incintă, din care se mai păstrează doar câteva fragmente de zid şi un turn de apărare. Orga bisericii a fost construită în anul 1807 de Melchior Achxs.

Statut de monument istoric are şi casa parohială luterană, în interiorul căreia se păstrează elemente arhitectonice specifice romanicului târziu, elemente ce au dus la concluzia că în acest loc ar fi putut funcţiona o mănăstire.

Biserica de lemn ”Bunavestire” din Şura Mare este datată în 1722  şi a fost transferată din Sibiel.

Sf. Servatius este hramul sub care a fost edificată în veacul al XIII-lea o bazilică romanică şi la Hamba. Urmând tipicul transilvănean, bazilica a fost transformată în biserică gotică. Cele mai mari transformări arhitecturale au avut loc în secolul al XVI-lea: atunci s-au ridicat etaje suplimentare turnului de apărare şi s-au construit contraforţi. În 1830 s-a ridicat o nouă biserică. Orga a fost realizată în 1837 de Johannes junior Hahn şi Friedrich und Wilhelm Maetz şi a  fost reparată în 1907. Tuburile sunt originale, din staniu, şi sunt pictate cu guri de leu.

Bibliografie

www.primariasuramare.ro

Repertoriul arheologic al județului Sibiu, Sabin Adrian Luca, Zeno Karl Pinter, Adrian Georgescu, Editura Economică, Sibiu, 2003