Arhiva
Evenimente

Data:

Personalități din TopârceaTeofil Părăian (numele de mirean fiind Ioan) un mare duhovnic ortodox. Ioan Părăian s-a născut orb, într-o familie de țărani din satul Topârcea, județul Sibiu. A urmat cursurile școlii primare pentru nevăzători din Cluj.  L-a cunoscut pe parintele Arsenie Boca, de la care a deprins rugăciunea inimii și a dorit să intre în călugărie, dar parintele Arsenie l-a sfătuit să facă mai întîi facultatea. Student la Institutul Teologic din Sibiu, ale cărui cursuri le-a urmat între anii 1948 și 1952.

Ana Tălmăceanu, căsătorită Dinesc, absolventă și profesoară a Conservatorului din București, prim solistă a Operei Române, se mândrea cu porecla de „Callas din Topârcea”. A interpretat alături de cei mai mari artiști ai genului celebre roluri în perioada de după 1944.

Ion Salomiu Delatopârcea, fost notar, mare iubitor al istoriei satului, împreună cu fiul său Mihai Salomiu, inginer, care a adunat o mulțime de date, obiceiuri, documente pentru efectuarea unei monografii a satului.

Valeria Tălmăceanu campioană a României la 800m junioare.

Lucreția Ciobanu (născută Arcaș), vestita interpreată de muzică populară

Florentina Mosora, actriță. A jucat în filme de mare succes, precum „Băieții veseli”, „Dragoste la zero grade”, „Post restant”, „Sub Cupolă”. În paralel cu actoria, a absolvit „Institutul de Fizică Atomică”. Biofiziciană/fiziciană, lector la Facultatea de Biologie a Universității București în anul 1972, specialistă în oceanografie, doctor în științe, specialistă în oceanografie. Inițial, în anii 1965-1970 a lucrat ca asistentă a profesorului

Vasile V. Vasilescu de la Laboratorul de Biofizică al Facultății de Medicină din București (IMFB). După căsătoria cu Nicolae Stan, se stabilește la Liege, în Belgia unde lucrează la Institutul Regal de Fizică Atomică. Se stinge din viață în anul 1994, în Belgia.

Gabriel Chelaru-Tomirosca din București, autorul mai multor manuale școlare de limba și literatura română.

Antonie Schiau, intelectual român stabilit la Budapesta, luptător pentru drepturile românilor din Transilvania, căsătorit cu binecunoscuta scriitoare Constanța Duncă;

Nicolae Hociotă, scriitor stabilit la Los Angeles;

Ion Părăian, renumit medic cardiolog, stabilit la Cluj.